gullbutikken.no

Alle våre diamanter kommer fra samme leverandør i Antwerpen som sliper diamanter for Chopard i Paris og Tiffanys i New York.

Les mer

Princess FIRETRACE™ diamantring

Se video

Diamantsertfikat

Til alle diamantsmykker følger det med Ekthetsbevis, analysekort, GIA, IGI eller HRD- sertifikat fra Diamond High Council i Antwerpen.

Les mer

Massive 585 14 karat gullkjeder

Vi har et solid utvalg av armbånd og gullkjeder

Se mer

Norges peneste gullkjeder

Alle smykker fra Gullbutikken.no leveres med finhetsstempel 585 og ansvarsstempel fra leverandør.

Se mer

Nordic design by nordic woman

Perfection, perfection, perfection

Klassiske anheng med FIRETRACE™ diamanter

Stort utvalg av klassiske anheng

Se hele utvalget

FIRETRACE™ diamanter

Det perfekte slip

Gullsmed - et yrke med en rik historie

Fra smelteovner i oldtidens Egypt til gullsmed på nett: Historien om gullsmedyrket spenner over tusenvis av år. Hva er det med gull som tiltaler oss så sterkt, og hvordan har det seg egentlig at gullsmedyrket er like gammelt som de eldste sivilisasjonene?

Hva gjør en gullsmed?

Før vi fordyper oss i gullsmedens historie, kan det være kjekt med en nærmere beskrivelse av hva en gullsmed egentlig driver med. En gullsmed er en håndverker som spesialiserer seg i arbeid med edle metaller, som for eksempel gull eller sølv. Edelstener anvendes også i dette yrket, og her bør jo naturligvis diamanten nevnes. I våre dager jobber vanligvis en gullsmed med smykker, men historisk kunne gullsmedene også produsere andre varer. Både praktiske, religiøse og dekorative gjenstander kunne bli til på en gullsmeds verksted.

Gull var høyt priset i oldtidens Egypt

Egypterne skal ha vært blant de første til å utvinne gull, og man har funnet bevis på bearbeiding av gull fra så langt tilbake som det tredje årtusen fvt. Både blåserør og smelteovn skal ha vært i bruk på denne tiden, og egypterne utviklet også en del teknikker som fortsatt anvendes i våre dager.

Gull spilte en stor rolle i oldtidens Egypt, og var høyt priset av både presteklassen og faraoene selv. Dette kommer blant annet frem av de mange og omfattende arkeologiske funnene fra denne tiden. Egypterne benyttet seg dessuten av egne kart over gullgruver og andre gullforekomster. Sannsynligvis var det altså i oldtidens Egypt at metallurgikunsten og gullsmedyrket oppstod.

Gullsmedyrket sprer seg raskt

Gullsmedenes kunnskaper spredde seg videre, og med tiden ble bearbeiding av gull også viktig for assyrerne og hettittene. Områdene rundt Middelhavet var preget av tette handelsforbindelser, og både kunnskap og kultur hadde en tendens til å spre seg raskt. Kunsten å bearbeide gull ble kjent hos både fønikerne og etruskerne, og ikke minst grekerne. Da gullsmedyrket var godt etablert i oldtidens Hellas og i områdene rundt Svartehavet, tok keltiske stammer med seg kunnskapen videre til både Vest-Europa og Sentral-Europa. Keltere var kjente for sine mobile smier og egenskaper som gullsmeder.

Senere kom romerne på banen, som overtok det meste av kunnskap fra både grekerne og andre nærliggende sivilisasjoner på denne tiden. Roma ble et viktig senter for gullsmeder, og romerne stod også for en rekke innovasjoner innen metallurgien. Blant annet utviklet romerne hydrauliske metoder for gruvedrift, noe som førte til utvinning av gull i en mye større skala enn tidligere.

Middelalderens gullsmeder

I takt med kristendommens økende popularitet økte også etterspørselen etter gull. Religiøse og seremonielle gjenstander av gull var ettertraktet, ikke minst blant kristne munker. De var ikke alene om å mene godt om gull. Klostre i både Irland, England og andre steder fikk etter hvert uønsket besøk av vikinger, som gjerne tok med seg alt de kunne finne av gull.

I løpet av middelalderen ble gullsmedyrket såpass ettertraktet at gullsmedene organiserte seg i laug. Gullsmedlaugene var normalt blant de viktigste og mest formuende av alle laugene i en by. Økt etterspørsel og bedre organisering blant gullsmedene førte til at gullsmedkunsten utviklet seg videre. Blant annet ble Konstantinopel et viktig senter for tidlig kristen kunst, med fantastiske kunstverk av gull og flerfarget mosaikk.

Renessansen og den nye verden

Behovet for gull var en viktig drivkraft for den europeiske utforskertrangen på 1500-tallet. På starten av århundret reiste portugisiske kolonister til Marokko for å kontrollere forsyningen av gull fra de store gullgruvene i Mali. Ikke minst var den europeiske koloniseringen av Sør- og Mellom-Amerika inspirert av rykter om utbredt bruk av gullsmykker. Legendene fortalte blant annet om Eldorado, en gullforgylt by fylt med ufattelige rikdommer.

1800-tallets gullrush

Et gullrush oppstod når noen oppdaget drivverdige forekomster av gull eller andre edle metaller, og en strøm av lykkesøkende gruvearbeidere fulgte etter. Drømmen var at hvem som helst kunne bli rik over natten, om man bare fant en tilstrekkelig mengde med gull.

I løpet av 1800-tallet foregikk en rekke gullrush i ulike land. I tillegg til USA og Canada søkte man også lykken i land som Argentina, Australia, Brasil, Chile og New Zealand. Slike gullrush førte gjerne til betydelig innvandring og dermed permanent bosetting i nye regioner. Til tross for at gullrush gjerne assosieres med 1800-tallet, og med California og Klondike spesielt, ble gullrush beskrevet allerede i romerske tider.

Gullets kvaliteter

Gullets bestandige og formbare kvaliteter, kombinert med metallets egenartede skjønnhet og karakteristiske farge, gjorde at mennesket tidlig ble nysgjerrige på dette underlige metallet. At gull ofte forekommer i ren form, noe som gjør utvinning langt enklere sammenlignet med mange andre metaller, spilte også en betydelig rolle. Kanskje er det ikke så rart likevel, at gullsmedyrket har en historie like gammel som de første sivilisasjonene?

Fra oldtidens Egypt til gullsmeder på nett

I våre dager er heldigvis ikke gull kun forbeholdt en ekstravagant herskerklasse eller gudfryktige geistlige. Dessuten trenger man heller ikke å frykte gulltørste vikinger. Det er faktisk enklere enn noensinne å kjøpe seg et flott gullsmykke. Alt du trenger er en gullsmed på nett, akkurat som oss.

Les mer
Størrelsesguide

Velg den størrelsesguiden som passer deg.

Velg mellom ringstørrelse, diamantstørrelse og kjedelengde.
Størrelsesguide